verbouwing pu

Voor een vrijstaande woning in Ulft is een verbouwing en uitbreiding ontworpen. De bestaande woning met een asymmetrisch zadeldak heeft een bakstenen gevel, welke jaren geleden wit is geschilderd. De ruime woning beschikt over een fraaie tuin, welke lager gelegen is dan de woning zelf. Daardoor heb je vanuit de woning een mooi overzicht over de tuin met vijver.

De verbouwing bestaat uit twee grote ingrepen. Aan de voorzijde van de woning wordt de bestaande keuken vergroot, zodat er meer ruimte is en een betere connectie ontstaat met de eetruimte. Aan de zijkant van de woning wordt een verouderde serre vervangen voor een nieuwe, lichte tuinkamer met een panoramisch zicht over de tuin.

eenheid & contrast

De bestaande keuken is uitgebreid, zodat er ruimte ontstaat voor een ruim kookeiland. Al kokend aan het eiland heb je zicht op de eettafel en de tuin. Er is gekozen om de aanbouw vorm te geven in gelijke vormentaal als de bestaande woning. Doordat het bestaande metselwerk verhuld is achter wit schilderwerk, is het mogelijk hierop aan te sluiten: de verouderingsverschillen van het metselwerk worden immers verhuld achter het schilderwerk. De aanbouw vormt een eenheid met de oorspronkelijke woning.

De vormgeving van de tuinkamer maakt juist contrast met de bestaande woning. De wens voor een lichte en transparante tuinkamer resulteert in veel glas. Grote schuifpuien versterken de connectie met de tuin en maken het gemakkelijk om de tuin te betreden. De nodige privacy wordt gecreëerd doordat de wand aan de straat een meer gesloten karakter heeft. De houten gevellatten sluiten aan bij het natuurlijke karakter van de tuin en maken contrast met het harde metselwerk van de bestaande woning. Om rust te creëren heeft de tuinkamer een eenvoudige en abstracte vormgeving. Grote overstekken reduceren de zoninstraling, zodat oververhitting wordt tegengegaan.

een lichte tuinkamer aan een bestaande woning

opdrachtgever 

particulier

locatie 

Ulft

status 

in uitvoering

grootte 

ontwerpjaar 

2021

bouwjaar 

2022

in samenwerking met 

HuisTotaal

constructeur 

aannemer 

installaties 

overige betrokkenen 

fotografie